Română (România)Hungarian (formal)
Vremea
Harta
POCA

sisopp

  • GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale ( .pdf/ .doc)
  • PROCEDURA DE SISTEM ( .pdf/ .doc)

Mai multe detalii AICI

Doboşeni

 

Se gaseste în nord-vestul judetului Covasna.

Istoria satului Doboseni se intinde pana in era Arpad, fost rege al ungurilor din sec. al VIII-IX. e.n., deoarece la o distanta de c.c. 4 km de la centru localitatii actuale, in directia N, in valea paraului " Valal " a fost satul " Volal " , unde pe o suprafata de c.c. 15 ha locuiau c.c. 150-200 de oameni.

Dupa cronici, in aceasta perioada a existat o localitate vecina numita " Dobo " .

Distrugerea ambelor localitati ar fi avut loc in acelasi timp, la inceputul secolului al XIV-lea.Exista si acum ruinele capelei comune de rugaciuni., situata in zona " Kapolnaberce " la c.c. 3 km de satul Filia.

Primele amintiri ale localitatii Doboseni sunt regasite in registrul zecimal papal din anul 1332, sub numele de " Zaldubus ", cand satul a platit ca dijma 10dinari papali.

Exista doua variante privind denumirea localitatii :

1.Din populatia satului " Volal " a ramas o singura persoana numita " Dobos "

care a coborat ( alaszallt ) de pe munte in vale, la locul actual al satului.

2.In zona intersectiei DJ 131 cu DC 41 a avut o batalie cu tatarii.In urma confruntarii a ramas un singur tobosar, adica " egy szal dobos ".In ungureste satul are denumirea actuala de " Szaldobos ".

In sat mai exista familii cu nume de " Valali ", " Borbath ", " Gyorke ", " Both ", " Dobos ", " Miklos ", care provin din vechiul sat " Volal ".

Localitatea actuala se intinde pe o suprafata de 60,5 ha, in zona nord-vestica a judetului Covasna, in curbura Carpatilor Orientali, in zona de afluenta a paraurilor " Valal " si " Cormos " , la o distanta de 1 km in directia N de intersectia DJ 131 cu DC 41 si la 6 km de orasul Baraolt, la o altitudine de 490-520 m.

În evul mediu populatia era în întregime maghiara si de religie reformata, începând cu anii 1800 în Doboseni au început sa se stabileasca potcovari tigani ( adusi de mosierul Bartha din zona Fagarasului ).

Populatia actuala a satului este de 1900 de persoane, din care c.c. 1100 de romi.

In trecut populatia avea niste meserii traditionale, ca: cresterea animalelor, prelucrarea lemnului, extractia carbunelui si a minereurilor de fier si nisip, prelucrarea calcarului in var, de impletire a atei si tesutul, care se practica si astazi.

Satul are o suprafata totala de 3520 ha de teren agricol si forestier, in proprietate privata sau comuna, din care 640 ha arabil, 630 faneata, 650 pasune si 1650 ha padure composesorala.

Ca obiceiuri traditionale exista balul strugurilor, a recrutilor, obiceiuri religioase, balul mascat, dansul caprei, de comemorare a eroiilor.

Ca obiective istorice si turistice putem aminti : biserica reformata construita in anul 1826 ( clopotul mic provine din asezarea " Kisszaldobos " din anul 1552 ), cladirea " Jancso " in stil gotic din anul 1836, monumentele eroiilor cazuti în lupta pentru libertate din 1848-49, a ostasilor cazuti în cele doua razboaie mondiale, monumentul milenar si milecentenar, cimitirul reformat, zona " Borvizoldal " de atractie zoologica, zona " Valal " de atractie turistica .