Română (România)Hungarian (formal)
Vremea
Harta
POCA

sisopp

  • GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale ( .pdf/ .doc)
  • PROCEDURA DE SISTEM ( .pdf/ .doc)

Mai multe detalii AICI

Brăduț

 

 

 

Comuna Bradut este situata în nordul judetului Covasna, în compartimentul depresionar Baraolt, la 58 km. de resedinta de judet municipiul Sft. Gheorghe si la 8 km. de orasul cel mai apropiat Baraolt, pe cursul superior al pârâului Cormos. Se invecineza la nord cu teritoriul administrativ al judetului Harghita, la sud cu teritoriul administrativ al orasului Baraolt, la vest cu teritoriul administrativ al comunei Vârghis si la est cu teritoriul administrativ al comunei BatanMari.

Relieful comunei este colinar, având altitudine cuprinse între 485 - 600 m.

Satele comunei Bradut sunt situate pe doua tipuri de relief: zona colinara si sesul adiacent luncilor si teraselor râurilor, cu tipologie de sat adunat. Zona colinara are înaltime de 500-600m. cotele mai înalte fiind situate în partea de vest a regiunii, unde apar formatiuni din fundamentul regiunii (cretatice).

Lunca – pârâului Cormos si afluentilor Valal, Vârghis si Rika are o latime de 1,0 – 2,5 km. si cote cuprinse între 475 – 490 m.

În cuprinsul luncii se întâlnesc mici denivelari care reprezinta brate moarte ale Cormosului, se întinde de la nord de Talisoara pâna la sud-vest de Baraolt, aflându-se la o altitudine relativa de 10 m. fata de lunca. Are o dezvoltare continua în zona studiata, latimea fiind cuprinsa între 10 si 1.000 m. cu crestere de la nord la sud.

Zona prezinta interes în ceea ce priveste bogatiile minerale. La Filia si Doboseni sunt cunoscute rezerve importante de limonita, care au fost exploatate în repetate rânduri. De asemenea diatomita de la Filia dupa calitatea ei, a ocupat primul loc dintre exploatarile din tara.

Teritoriul comunei Bradut este bogat în ape minerale de diverse compozitii chimice. Izvoare vestite captate sunt Cormos, Poiana Lupului, Likasko – continând mult magneziu.

Clima este temperat continentala, cu media temperaturii de +13 grade C, maxima +35 grade C, minima –32 grade C.

Precipitatiile atmosferice 675 mm./an, valorile minime 20-25 mm./mp. în luna ianuarie-februarie, maxime de 110 mm./mp. în luna iunie.

Adâncimea maxima de înghet este de 1,0 m. numarul anual al zilelor de înghet este de 125 zile/an.

Vântul sufla moderat, de obicei din directia nordvest în directia sudest.

Satele componente ale comunei Bradut sunt : Bradut ( resedinta de comuna ), Filia, Doboseni, Talisoara.

 

Informatii demografice si privind suprafata

Suprafata totala: 16.972,9 ha (169,73 kmp.) din care:

- teren agricol 7.892 ha (46%)

- paduri 8.504 ha (50%)

- suprafata locuita 496,9 ha

- suprafata ocupata de cursuri de apa: 80 ha ( suprafata albii minore în hectare ), respectiv lungime totala cursuri de apa 160 km.

 

Pe terenul administrativ exista o populatie de 4686 persoane , din care 2357 barbati si 2329 femei ( recensamânt 2002 )

 

Numarul de gospodarii

În comuna Bradut sunt 1580 gospodarii.

 

Componenta etnica :

-194 de nationalitate româna ( majoritate de etnie rroma )

-3924 de nationalitate maghiara

-565 de nationalitate rromi

-3 alte nationalitati

 

Componenta cultelor:

-3462 de religie reformata

-144 de religie romana-catolica

-103 de religie unitariana

-957 de religie penticostala

-30 alte culte sau fara culte

 

Componenta ocupabilitatii persoanelor :

-1380 persoane active de munca

-1990 someri sau fara ocupatie permanenta

-666 pensionari

-660 elevi

Pe raza comunei Bradut exista un sistem telefonic digital cu o centrala de 600 posturi si televiziune pe cablu cu 500 abonati.

Sistemul electric de iluminat privat si public este în continua renovare si modernizare.

Sistemul de alimentare cu gaz metan al populatiei si al institutiilor este în curs de executie . Lungimea totala a retelei este de 23,45 km.În afara localitatii Talisoara ( unde înca nici nu s-au început lucrarile ) lucrarile sunt terminate într-o proportie de 80-95%.